قرارداد لیسانس چیست؟
امروزه، اقتصاد جوامع به شدت تحت تاثیر تکنولوژی و دانش در حال تغییر و تحول است؛ به طوری که اقتصادهای حاصل علم و تکنولوژی، اقتصاد دانشمحور نامیده میشوند. دانش بشر با سرعت بالایی در حال افزایش است که منجر به خلق انواع تکنولوژی و اختراعات میشود. در این میان برخی کشورها توانایی علمی و فنی دستیابی به تکنولوژیهای روز را ندارند و برای حل این مشکل اقدام به خرید تکنولوژیهای جدید و کاربردی از سایر کشورهای صاحب تکنولوژی میکنند که در این مرحله، موضوع قراردادهای لیسانس به معنای خرید تکنولوژی ظهور میکند.
به قراردادهای لیسانس، مجوز بهرهبرداری نیز اطلاق میشود. این نوع قراردادها بیشتر در حوزه مالکیت فکری به چشم میخورند. قرارداد لیسانس که از قراردادهای مهم عرصه تجارت بینالملل است، قراردادی است که در آن اجازه استفاده از مالکیتهای فکری به دیگری واگذار میشود؛ بدون آنکه انتقال مالکیتی صورت گیرد. گفتنی است واژه لیسانس، واژهای است فرانسوی به معنای پروانه و مجوز است. اعطای مجوز بهرهبردای از اموال فکری معمولا در سه دسته عمده مجوزهای انتقال تکنولوژی، مجوزهای مربوط به صنعت نشر و سرگرمی و مجوزهای مربوط به علایم تجاری و قراردادهای فرانشیز طبقهبندی میشود. دارنده حق یا لیسانسدهنده میتواند طیف وسیعی از حقوق مربوط به اختراع، علامت تجاری یا اثر ادبی و هنری خود یا برخی از آنها را به لیسانسگیرنده اعطا کند که این حقوق میتواند شامل حق ساخت، فروش، عرضه برای فروش، واردات و صادرات محصول مبتی بر اختراع، حق تکثیر، توزیع و نمایش اثر، حق استفاده از علامت تجاری و حق استفاده از یک فناوری باشد. در این حالت لیسانسدهنده همچنان مالک دارایی فکری خود است و تنها اجازه استفاده یا بهرهبرداری از حق یا حقوق مشخصی را به شخص یا کشوری میدهد. در واقع صاحب یک فن و تکنولوژی با استفاده از قراردادهای لیسانس میتواند دانش خود را به کشور دیگری انتقال داده و از این طریق در آنجا سرمایهگذاری کند همچنین میتواند از ظرفیتها و استاندارهای مطلوبتر و اطلاعات و دانش بومی یک شرکت دیگر برای تولید و توزیع محصولات فکری خود بهرهمند شود. قراردادهای لیسانس دارای ویژگیهایی است که مورد بررسی قرار خواهیم داد.
1- قرارداد لیسانس ممکن است انحصاری یا غیرانحصاری باشد. قرارداد انحصاری به این معنا است که لیسانسدهنده حق ندارد با فرد دیگری به جز لیسانسگیرنده قرارداد منعقد کند.
2- از دیگر ویژگیهای قرارداد لیسانس، انتقال تکنولوژی و فناوری است. در واقع لیسانسدهنده علم و دانش خود را که ممکن است در تولید ابزاری کاربردی لازم باشد، در اختیار لیسانسگیرنده قرار میدهد. به عبارتی خود کالا یا خدمات، مورد معامله قرار نمیگیرد بلکه فنون ساخت آن در اختیار لیسانسگیرنده قرار میگیرد. لازم به ذکر است قراردادی که طی آن کالا و خدمات تکنولوژی مطروحه فروخته میشود قرارداد لیسانس نیست.
3- در قراردادهای لیسانس، غالبا لیسانسدهنده استانداردهای خاصی برای تولید، فروش و توزیع در نظر دارد که لیسانسگیرنده باید آنها را رعایت کند زیرا عدم رعایت این استانداردها ممکن است به شهرت و ارزش آن تکنولوژی خدشه وارد کند که این موضوع در فناوریهای مطرح و مهم بیشتر اهمیت دارد. به همین جهت در قراردادهای لیسانس محدودیتهایی در جهت حفظ کیفیت کالا و خدمات به لیسانسگیرنده تحمیل میشود.
4- در مورد علایم تجاری یا برند، محصول تولیدشده در کشور لیسانسگیرنده باید دقیقا همان نام تجاری لیسانسدهنده باشد و لیسانسگیرنده حق ندارد نام تجاری محصول را تغییر دهد یا نام مورد نظر خود را روی آن بگذارد.
5- محدودیت زمانی، یکی دیگر از ویژگیهای قراردادهای لیسانس است؛ بدین معنا که پس از پایان یافتن مدت قرارداد، لیسانسگیرنده حق استفاده از تکنولوژی خریداریشده را ندارد و در صورت استفاده بدون اجازه، لیسانسدهنده میتواند از طریق مراجع قضایی، اقدام به اخذ خسارت و منع طرف مقابل از ادامه بهرهبرداری کند. در قراداد لیسانس هر کدام از طرفین (لیسانسگیرنده و لیسانسدهنده) تعهداتی را بر عهده میگیرند که این تعهدات در مورد هر یک به صورت مختصر مورد بحث قرار میگیرد:
تعهدات لیسانسگیرنده
ابتدا به تعهدات لیسانسگیرنده میپردازیم؛ یکی از تعهدات لیسانسگیرنده استفاده از مورد لیسانس است؛ به این معنا که هنگامی که لیسانسگیرنده، لیسانس استفاده از یک دانش فنی یا علامت تجاری یا بهرهبرداری از یک اختراع را میگیرد، ملزم به استفاده و بهرهبرداری از آن است. این تعهد به ویژه در جایی که عقد لیسانس به صورت انحصاری منعقد میشود، بیشتر خود را نشان میدهد زیرا اگر عقد لیسانس به صورت انحصاری منعقد شود، در مواردی، لیسانسدهنده نیز حق بهرهبرداری از مورد لیسانس را از دست میدهد که اگر لیسانسگیرنده هم از آن استفاده نکند، مورد لیسانس ارزش خود را از دست داده و لیسانسدهنده متضرر میشود. از دیگر تعهدات لیسانسگیرنده، پرداخت هزینه است یعنی هنگامی که لیسانسگیرنده، لیسانس تکنولوژی یا اختراع یا علامت تجاری را میگیرد، باید در مقابل آن عوضی به لیسانسدهنده بدهد که اصطلاحاً به آن رویالتی میگویند. این عوض میتواند پول یا هر چیزی غیر از پول باشد. آخرین تعهد لیسانسگیرنده که در اینجا مورد بررسی قرار میگیرد، در خصوص تعهد به محرمانه نگه داشتن دانش فنی است. لیسانسگیرنده موظف به رازداری در مورد دانش فنی انتقالیافته است زیرا اگر این دانش در اختیار دیگران قرار گیرد، آنها نیز اقدام به بهرهبرداری از دانش مذکور کرده و به این ترتیب لیسانسدهنده متضرر میشود.
تعهدات لیسانسدهنده
در مورد تعهدات لیسانسدهنده نیز دو مورد مهم تعهد به در اختیار قرار دادن مورد لیسانس و نیز تعهد به عدم استفاده از مورد لیسانس در مدت قرارداد، البته در مورد قراردادهای انحصاری مورد بحث قرار میگیرد. در واقع چنانچه قرارداد لیسانس به صورت انحصاری منعقد شود، از آنجایی که در این نوع قرارداد، خود لیسانسدهنده از بهرهبرداری از مورد لیسانس محروم میشود، لذا حق استفاده از آن را در مدت اجرای قرارداد ندارد. لازم به ذکر است در قراردادهای لیسانس ذکر مباحثی همچون مدت استفاده از دانش مورد معامله، منطقه جغرافیایی بهرهبرداری و نحوه بهرهبرداری حائز اهمیت است همچنین ذکر این مورد که در صورت اصلاح و بهبود دانش و تکنولوژی، حق بهرهبرداری از آن با کدام طرف است، تعیین قانون حاکم و مرجع صالح در صورت بروز اختلاف و ارجاع یا عدم ارجاع به داوری، دارای اهمیت فوقالعادهای است. بهطور کلی در قراردادهای لیسانس هدف مشترک لیسانسدهنده و لیسانسگیرنده استفاده کارآمد و بهینه از تکنولوژی و کسب حداکثر سود ممکن است و از آنجایی که قراردادهای لیسانس دارای پیچیدگیهای بسیاری هستند نیازمند مذاکرات تخصصی جهت تنظیم قرارداد هستند که بهتر است در تنظیم این قراردادها از وکلا و کارشناسان متخصص بهره جست.
- لینک منبع
تاریخ: یکشنبه , 08 مرداد 1402 (17:31)
- گزارش تخلف مطلب